Airedale terier

By | Marzec 26, 2015

Airedale terier

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Użytkowanie: terier

Klasyfikacja FCI: grupa 3 teriery, sekcja l – teriery duże i średnie
Próby pracy fakultatywne (pozostawione do wyboru).

Wygląd ogólny: Największy z terierów. Muskularny, aktywny, dość krępy, nie sprawia wrażenia wysokonożnego lub o przesadnie długim tułowiu.

Zachowanie/charakter: Pies o bystrym wyrazie, szybki w ruchach, reagujący na każdy bodziec, stale w napięciu. Wskazuje na to wyraz oczu, sposób noszenia uszu i postawiony ogon. Łatwy w kontaktach ufny i przyjacielski, odważny i inteligentny. Czujny i nieustraszony, ale nie agresywny.

Głowa: O dobrych proporcjach, bez widocznej różnicy w długości mózgo- i trzewioczaszki. Nie ma na niej zmarszczek.
Mózgoczaszka długa i płaska, niezbyt szeroka między uszami, zwęża się łagodnie ku oczom.
Stop mało zaznaczony.

Trzewioczaszka: Trufla nosa czarna.
Kufa dobrze wypełniona pod oczami, nie może być w profilu zadarta do góry ani opadająca, płasko klinowata lub z gruba ciosana, jej modelowanie powinno być zgrabne i delikatne.
Wargi przylegające.

Uzębienie: szczęka i żuchwa są głębokie, mocne i muskularne, gdyż silny chwyt jest bardzo pożądany. Nie mogą mieć jednak kształtu tak zaokrąglonego, by policzki psa wydawały się pucułowate, co jest traktowane jako wada. Zęby są mocne. Pożądany zgryz nożycowy, to znaczy, że górne siekacze w ścisłym kontakcie przykrywają dolne i są ustawione pionowo. Zgryz cęgowy jest akceptowany.
Przodozgryz i tyłozgryz są niepożądane.
Policzki płaskie, nie uwydatnione.
Oczy ciemne, małe, nie wyłupiaste, o charakterystycznym u teriera wyrazie, spojrzenie pojętne i bystre. Oczy jasne lub wypukłe są błędem.
Uszy w formie litery „V” noszone u boków głowy, małe, ale pasujące do wielkości psa. Linia ich załamania przebiega nieco ponad wierzchem czaszki. Zwisające, ciężkie uszy lub zbyt wysoko osadzone są niepożądane.

Szyja: O czystej linii, muskularna, średnio długa i średnio gruba, poszerza się stopniowo ku łopatkom, bez luźnego podgardla.

Tułów: Grzbiet krótki, mocny, prosty, bez oznak słabości.
Lędźwie umięśnione. Pies o krótkich lędźwiach i dobrym ożebrowaniu ma zwarte słabizny. Odległość od ostatniego żebra do biodra jest mała. Wydłużone lędźwie mogą powodować pewną słabość, wiotkość tej partii.
Klatka piersiowa głęboka (mniej więcej do poziomu łokci), nie jest szeroka. Żebra dobrze wysklepione.

Ogon: Wysoko osadzony i radośnie noszony, ale nie zakręcony ponad grzbietem. Powinien być silny i gruby. Zazwyczaj jest kopiowany. Gdy jest uniesiony, jego koniuszek znajduje się mniej więcej na tej samej wysokości, co szczyt czaszki.

Kończyny: Kończyny przednie całkowicie proste o silnym kośćcu.
Łopatki długie, skośne, dobrze pochylone do tyłu, płaskie.
Łokcie prostopadłe do tułowia, w chodzie swobodnie poruszające się po jego bokach.

Kończyny tylne: Uda długie i silne.
Stawy kolanowe dobrze ukątowane, nie są skierowane ani do wewnątrz, ani na zewnątrz, podudzia muskularne. Stawy skokowe nisko położone, widziane od tyłu równoległe.
Łapy małe, okrągłe i zwarte, o grubych opuszkach i palcach umiarkowanie wysklepionych, które nie zwracają się na zewnątrz ani do wewnątrz.

Ruch: Kończyny kierują się prosto ku przodowi. Przednie kończyny pracują swobodnie, równoległe do boków ciała, oglądane od frontu wydają się przedłużeniem jego linii. Rozstawienie w łapach jest takie samo jak w łokciach. Kończyny tylne silnie wypychają ciało.

Okrywa włosowa:
Włos:
Twardy, gęsty i szorstki, nie na tyle długi, by mógł się stroszyć. Włos przylegający, prosty i ścisły pokrywa tułów i kończyny. Sierść okrywowa jest twarda, druciana, sztywna, podszerstek miękki i krótszy. Najtwardsza sierść jest lekko falista. Lokowaty lub miękki włos jest wysoce niepożądany.

Umaszczenie: górne partie szyi, grzbiet i wierzch ogona są czarne lub szaro – czarne (grizzly). Pozostała powierzchnia ciała podpalana. Uszy są często ciemniej podpalane, a czarne naloty (osmolenia) mogą występować wokół szyi i na policzkach. Toleruje się kępkę białej sierści między przednimi nogami.

Wielkość: Wysokość w kłębie dla samców: około 58 – 61 cm, dla suk: około 56 – 59 cm.